Friday, December 31, 2010

Food Review : Tako-TAO Takoyaki

Suda lame rasenye x mkn takoyaki (padahal baru jek pekena dgn Hannan @ Sushi King) few weeks ago.. haha..tp yg aku maksudkan sbenanye takoyaki TAKO TAO kat midvalley (tingkt LG, near jusco) ...sila cari & cube kpd sesape yg masih lom pnah rase ye! 1st time aku mkn tako ni ms zmn becinta dulu, husband yg suh try..mmg sdp! http://www.smileycodes.info


inti utk tako ni leh pilih, prawn / unagi / ham (chicken) / octopus...dari dulu smpai skang aku cume mkn inti octopus jek..yg len x pnah try..actually setiap jusco mmg akan ada gerai takotao, tp dr ape yg aku perhatikan+rase, terbukti takotao kat mid yg paling terbaekk..even takoyaki kat sushi king pun xleh lwn kesedapan takoyaki Tako-TAO mid ni..saiz tako mid ni sebesar bola golf, banding dgn tako sushi king cume sebesar bola pingpong je..pastu x sdp lak tuh, tepung je lbey..inti xde..fish flake pun xde..! mcm mkn cekodok dgn mayones je..heh.

So, kebetulan arini ade date ngan cik siti di mid, jd aku amek kesempatan mentapau tako ni sblm blk ke umah..(da lame ngidam sejak ngandung ni, tp punye la mls nk g bli)..packaging da improve, makin menarik, x mcm dulu just gune polisterin je (saiz polisterin bege)...harga pun rasenye da makin naik sket...tp skang da bleh tambh mcm2 such as extra fish flake/mayones/japanese sauce dgn harga tmbhn sebyk RM0.50..sebungkus takotao berharga RM4.50/3pcs.. kat bawah ni gambar packaging takotao yg baru.






Takoyaki (literally fried or grilled octopus) is a popular Japanese dumpling made of batter, diced or whole baby octopus, tempura scraps (tenkasu), pickled ginger, and green onion, topped with okonomiyaki sauce, ponzu, mayonnaise, green laver (aonori), and katsuobushi (fish shavings). Source: http://en.wikipedia.org/wiki/Takoyaki



5 comments:

  1. sebesar bola golf->melampau ni perumpamaan ni.haha.tapi sirius ahh tako tao tu terbaikk!

    ReplyDelete
  2. hahaha..btol ape..nak masuk mulut kena belah 2 dulu =P

    ReplyDelete