Friday, January 28, 2011

Difference between Naturactor JAPAN & CHINA

AMARAN: Artikel di bawah mengandungi maklumat yg masih tidak pasti 100% akan kesahihannya. Penulis hanya menyatakan pendapat berdasarkan maklumat yang diperolehi dan mengutarakan kemusykilan yang dihadapi terhadap produk yang tersebut di bawah. Objektif penulisan adalah sekadar ingin berkongsi maklumat dan bertukar pendapat bersama para pembaca. Sebarang kekeliruan yang timbul setelah anda membaca artikel ini adalah di luar tanggungjawab penulis. Harap maklum. 


aku slalu gak nmpk benda alah ni kat blog2 yg jual brg2 mekap, tp lgsung x rs spt ingin mengambil tahu psl fungsi naturactor ni..same mcm bila aku nmpk terma2 spt TV paint stick, dermacolor, dermacos? apekah itu? brand? atau sejenis alat mekap? knp x namakan je dgn nama2 yg sume org fhm spt foundation, concealer etc.? isk..wat pning kepala je =p


so smlm ade sorg teman mensuggestkan aku supaya menjual produk bernama naturactor ni...owh rupenye sejenis foundation...rupenye rmai gak yg ckp foundation ni bagus, long-lasting & mempunyai teksture yg sgt lembut! mesti cube ni...!


membe aku tu pun ada bli+pkai foundation ni, katenye mmg bgs + worth buying..aku selama ni x terpk nak bertukar ke foundation len since aku da sgt2 serasi dgn foundation yg aku gune skang (True Match)...tp dlm pd komen +ve membe aku tehdp produk ni, sempat gak dia ingatkan aku supaya berhati-hati ketika membeli naturactor krn tdapat byk sgt yg x ori dijual...katenye lg, yg ori teksturnye x bminyak & biasenye harga agak mhl, n rmai gak yg tertipu dgn mbeli naturactor pd harga yg murah, last2 end up memakai foundation yg berminyak...ok, aku da jd takut nak beli, sbb aku plg x suke TERTIPU!


so, aku pun membuat carian di Google..mcari sesape yg jual produk ni, tp sumenye aku x brani nk beli, murah mahupun mhl...sbb ada yg jual produk x ori dgn harga mahal, seolah-olah produk tu ori..isk...so hasil drp carian aku di Google, aku tjumpe 1 thread yg menyatakan bhw naturactor ada 2 jenis...yg ori adalah buatan Jepun, manakala yg x ori adalah buatan China...hati-hati! thread tu pun ada gak tunjukkan camne nak identify antara Naturactor Jepun dgn China ni (boleh caya ke?):-











Apa itu NATURACTOR foundation?
Bedak asas yang berasaskan tumbuhan organik (japanese white flower).
Bedak asas ini keluaran meiko cosmetic inc.
Anda akan kelihatan cantik & menawan apabila memakainya.

Kelebihan NATURACTOR foundation cream:
Anti kilauan / tidak berminyak.
100% menutup pigmentasi, parut, cela, jerawat & noda hitam.
Ringan & lembut pada kulit seakan-akan anda tidak memakainya.
Melindungi kulit dari sinar UV yg menyebabkan pigmentasi

Original JAPAN

China



Wednesday, January 26, 2011

Genap 9 Bulan

arini mesti tulis sumting, sbb arini genap 9 bln!!! tp yg peliknye ms 8 bln aritu aku punyela dok rasa bdebar, seriau, cuak n mcm2 lg le...tp da 9 bln ni aku sort of tenang le plak..ahaks~ maybe sbb aku bz kot..ke sana ke mari, wat bnd mcm2... x smpat lak nak pk psl bersalin..huhu

ok aktiviti for today :

- mcm biasela surf internet 'cekidaut' mcm2, cekidaut plastik letop2 (bubble wrap)..ahaha..nk tgelak lak bila tjumpe ada org tulis 'kat mana nk cari plastik letup2 tu ek?' =D ..sbenanye da jmp dah plastiknye, tp biasela kan...sume org seboleh bolehnye nk cr yg PALING murah..btol x? 

- da mcm menjadi rutin lak g lunch kat medan selera bdr. tun razak (da 2 ari bturut2)...6km lak tuh, semata-mata nak lunch..nmpk sgt aku mmg boring dok umah + da xde kj sgt utk dibuat..haha...aku suke btol lauk lala masak pedas kat 1 kdai ni...mkn lak ngan tempoyak berulamkan ulam raja..pehhh..tidak dilupakan ikan goreng yg sgt garing (terliur seketika)..sbenanye da 2 hari kempunan sbb kdai tu tutup..isk..last2 arini end up mkn mee jawa =) (sedap!!!)

- blk mkn jln2 bdr permaisuri cari plastik letup2...at last dpt gak park kete dkt dgn kdai DIY (smlm lgsung xdpt singgah sbb xtau dah nak park katne, smpai 5 kali round still xde tpt parking)...plastik letup2 xde =(  ...sblm blk umah bli 2 tongkol jagung rebus wat bekalan...1 utk baby, 1 lg utk emaknye...hahaha alasan!

- smpai je umah tgk pintu jiran dpn umah tbukak..lambai2 kejap kat Sharvish yg chummell...then borak2 seketika bersama Vasanthi (sjk nganggur ni da lm x borak dgn vasanthi, asek tperap jek dlm umah)...oh rupenye adiknye da bersalin 6 januari aritu...giliran aku lak x lm lg..hi hi

- masuk je umah tros bantai 2 tongkol jagung! hahaha..end of story

info:

Bayi anda
Kontraksi awal boleh bermula skrg. tp jika ia berlaku tidak terlalu kerap, itu bkn tanda ingin bersalin. Ia hanya tanda2 yg kandungan anda kini semakin mencapai tahap matang. bayi kini mula pandai bernafas dgn betul, m'hisap jari & blaja menelan. Berat kini 2.5 kg dan pjg 46 cm.

Tubuh anda
Bernafas kini semakin x selesa. pangkal rahim juga rs sakit akibat tekanan yg dibuat oleh bayi dlm kndungan. pemeriksaan kehamilan pula akan dijalankan setiap mggu mulai skrg.

Monday, January 24, 2011

M.A.C 24 pcs Brush Set

New Item : 24 pcs Brush Set
Brand : M.A.C
Harga : RM70
Status : Available
Brushes : 

Large Powder Brush
Ultrasoft for a sheer application of face powder. The bristles are arranged in
a dome shape and then tapered. It can be used to dust powder onto the face.

Medium Powder Brush
Full and dense for dusting loose or pressed powder on face or body. This brush is
particularly good for blush application with soft fibers that form a full, rounded shape.

Large Contour Brush
For expert application of cheek contour. This brush is a large contour
- the fibers form a buffed edge and are soft and firmly bundled.

Square Shader Brush

For shading and blending eye shadow. Square flat tip presses firmly but softly on the lid to allow
concise application and distribution of shadow. Suitable for powder eye shadows. Of natural fibers.

Large Sable Shader Brush

For applying and/or blending eye shadow. Paddle shaped, with a flat rounded tip.

Small Sable Shader Brush

Excellent for applying emollient-based products.
This brush has fibers which are slightly round-tipped and firm.

Lip Brush

For pro-style precision application of lipstick, lip gloss and lip conditioner.
Flat with square tip: loads the lips with color and distributes color evenly.

Eyeliner Brush

An extra-fine tipped synthetic fiber brush that delivers a precise, firm,
even stroke with which to line the eyes. Use with liquid or cream products.

Mascara Brush

For application of mascara products and separating of lashes. This brush
has synthetic fibers in a spiral pattern simulating a mascara wand design.

Sponge Tip Applicator

A soft-tipped synthetic foam applicator for applying powder, liquid or cream products.
Tear-shaped tips allows soft delivery and blending of product, particularly around eye area.

Large Synthetic Shader Brush

For applying and/or blending eye shadow. Paddle shaped, with a flat rounded tip. Synthetic:
its soft fibers provides pro-quality pick-up and distribution of powder, liquid or cream products.

Duo Fiber Fan Brush

A flat, fan-shaped brush of soft synthetic fiber/goat hair blend. Can be used for featherweight application
and blending of pigments and powders or as a tool to gently clear the skin of any excess product. 

Small Angled Brow Brush

Applies color to the brow. Use to define or add 'fill'. Its precise angled tip provides pro-style
application. Synthetic / natural blend fiber. Use to apply powder, liquid or cream products.

Medium Angled Sable contour Brush

Allows for angled contouring. Breat fir eye socket blending with powder products. Sable

Concealer Brush

Specially styled for small-area coverage and precise application. Firm and flat, slightly tapered.
Good for blending 'under-eye' and for 'spot' touch-ups. If you want to conceal flawlessly, use this! 

Small Synthetic Shader Brush

For applying and/or blending eye shadow. Paddle shaped, with a flat rounded tip. Synthetic:
its soft fibrous provides pro-quality pick-up and distribution of powder, liquid or cream products.

Mini Synthetic Square Shader Brush

For applying and/or bl ending eye shadow. Square shaped, with a flat rounded tip. Synthetic:
its soft fibrous provides pro-quality pick-up and distribution of powder, liquid or cream products. 

Dual Brow and lash Groomer

For grooming the lashes and to tame those brows to create a precise and flawless look.

And Six (6) other brushes Included. Also Comes with Mac Makeup Pouch.

Berminat utk membeli? Below are the details:
Kos penghantaran RM10 (Semenanjung), RM13 (Sabah/S'wak)
Payment : CIMB / Maybank
C.O.D : area desa petaling / salak selatan shj.
For further info kindly contact me at 017-767 3934 @ PM me via FB

Friday, January 21, 2011

Menjual 120 Color Eyeshadow Palette

This palette is a must-have!!! The colors are very well pigmented & it doesnt come off easily..amazed at how long lasting these shadows are (been more than 8 hours n its still going strong)! No need to re-apply half way through your day..whether you are new to make up or just want more color options, this is a great palette to have..u wont be disappointed!



Description:
Bright set of 120 shades includes shimmer and matte finishes.Has 2 layers for portable and convenient use. These shadows are long lasting and extremely vibrant. The soft powder makes it easy to use wet or dry


Ingredients:
Talc, Mica, Mineral Oil, Kaolin, Titanium Dioxide, Magnesium Stearate, Isopropyl Palmitate, Lanolin, Methylparaben, Propylparaben, BHT. May contain: Mica and titanium Dioxide, Iron Oxides, Ultramarine Blue, Manganese Violet, Ferric Ammonium Ferrocyanide, Chrome Oxide Greens, Chrome Hydroxide Green, FD&C Red No.40 AlLake, FD&C Yellow No.5 Al Lake, FD&C blue No.1 Al Lake


Berminat utk membeli? Below are the details:
Size : 22.7 x 15 x 1.7 cm
Harga : RM80 + kos penghantaran RM10 (Semenanjung), RM13 (Sabah/S'wak)
Payment : CIMB / Maybank
C.O.D : area desa petaling / salak selatan shj.
For further info kindly contact me at 017-767 3934

Wednesday, January 19, 2011

CLEO vs PA&MA

its been a while since i last bought the CLEO magazine..rasenye last beli bln November aritu (issue no. 181)... skang ni tiap2 bln dok beli majalah Pa&Ma aje..ahaha..fokus pada hal2 bkaitan baby dulu (xbley bli mag byk2, nnt x terbaca!)..he he..kdg2 dah bli lama, tp 2 bln lps tu br 'ada masa' nak baca..hi hi hi ade je alasan.. =p

why i love CLEO magazine? most of the topics sgt mnarik + make sense..ada 1 topik ni pasal 'acting like a doormat' yg btol2 'membuka mata' aku...x ingat issue no. brp,  mag tu xde kat sini utk dirujuk/diquote fakta2 nye yg agak interesting..tp yg pasti lps je bc, i'm done being a doormat! ahaha.. 
http://www.smileycodes.info
Some of interesting topics (i find some of them very useful, some have nothing to do with me but still make sense coz these things do happens) :
sibling rivalry
why u will become ur mother (and why that's not such a bad 
   thing)
good for her, not u (when your bestie has double standards)
single & loving it (the upside to being unattached)
time to speak up (no more bullying from your friend)
when u're not that into him (do you really love him & his 
   company, or are you with him because you're afraid of going solo)

lg 1, aku suke CLEO sbb brg2 yg dia promot kebyknnye trendy BUT affordable..aku pnah try bli mag marie claire, sgt x kena dgn jiwa aku n brg2 dlm mag tu pun tersgtla mahal! x seswai lgsung dgn gaya idop aku...itu la the first n last time aku bli marie claire..segmen 'Beauty Peek' yg plg aku suke sbb bley dpt byk tips especially psl make up...model2 iklan dlm mag ni pun byk membantu + inspires me when it comes to applying makeup =)

i end my post with interesting phrases i found in CLEO:
U KNOW U R A WOMAN WHEN...as a girl u used to go for the cutest guy a girl like u could find..as a woman u'll go for the smartest guy a woman like u can find -"good looks cannot feed a family for long, but good brains never go out of style"

CLEO Malaysia:
Launched in 1995, CLEO shot to the top slot as Malaysia´s best-selling, English-language women´s title within three years. A friend and mentor to readers, CLEO is about confidence, naturalness, energy and fun. CLEO is Number One by making friends and staying friends with spirited young women, advising on fashion, beauty, health, sports, travel and lifestyle.

Positioning Statement: 
The must-read magazine for young, fun-loving, spirited Malaysian women who are always looking for ideas, ready to discover and wanting to learn.

Movie Review : Pineapple Express



Director: David Gordon Green
Stars: Seth Rogen, James Franco
Genre: Action / Adventure / Thriller / Comedy / Crime
Taglines: One hit could ruin your whole day
IMDb rating: 7.1 / 10


Kebiasaannye aku sgt prejudis & x suke tgk movies psl dadah2 ni especially yg sgt serius + hardcore + ber'genre' drama, take Requiem for a Dream (2000) for an example...bley jd trauma..ha ha (terlalu jijik tgk penagih2 ni).. tp beza dgn Pineapple Express (released in 2008) yg ada unsur komedi, cter ni mmg lawak ahh..ha ha..pasal Dale Denton (Seth Rogen), a court-process clerk yg secara x sengaja ter‘witness’ satu pembunuhan dan secara x disengajakan jugak ter‘buang’ puntung rokok a.k.a. dadah yg sgt ‘rare’ (hanye sorg dealer je yg jual) di tpt kjadian yg lastly jd petunjuk kpd pembunuh utk jejak Dale.. dan secara x langsung, Saul Silver (James Franco) pun terlibat sama & lari bersama Dale utk mnyelamatkan diri…


Movie ni byk gak aksi & jd lawak bila si Saul ni start dpt idea yg bkn2 (utk elak diorg drp dikesan oleh penjahat2), yg akhirnye mempengaruhi Dale utk buat tindakan yg tah hape2..ahaha…overall, perwatakan Saul yg dungu2 sket ni yg wat scene2 yg kononnye serius trus jd lawak! Rasenye x perlu la kan nak cter pjg2..korg kne tgk sndiri!!! =D 

Enjoyed a good laugh watching this movie! Bleh la bg movie ni :

Monday, January 17, 2011

Movie Review : Changeling


cter ni released pd thn 2008 sbenanye, tp aku br je tonton smlm..he he.. (sbb ms br kuar wyg dl, trailer dia mcm x best jek)

Serba sdikit info about this movie :

Director: Clint Eastwood
Stars: Angelina Jolie, John Malkovich
Genre: Drama / mystery / thriller
Taglines: To find her son, she did what no one else dared
IMDb rating: 8.0 / 10


cter ni berlatarkan tahun 1928 di Los Angeles, mengisahkan sorg ibu, Christine Collins (Angelina) yg kehilangan anak...siang tu dia g keje, magreb dia blk umah anak dia dah pun ilang...ada elemen misteri di situ...camne anak dia hilang? xde sape yg tahu... keadaan btambah truk bila pihak berkuasa LA or to be specific LAPD pada mase tu sgt terkenal dgn ke'corruption'nye (konon nak hapuskan jenayah, tp sbenanye violent, brutal semata mata nak tutup aktiviti / prangai buruk diorg)


polis2 yg dikatakan x 'menjalankan tugas' ni akhirnye berjaya menjumpai & membawa pulang Walter Collins (anak Christine) dlm keadaan 3 inci lbey pendek drp ketinggian asal... cemane tu??pastu ada lak doktor yg meyakinkan Christine bahawa bebudak bleh je jd pendek disbbkan trauma (something to do with their spine etc)...what the heck!!! (aku thn je sbr & cube mengawal diri dr menyumpah seranah..haha)...betapa org dulu2 sgt mudah ditipu oleh org2 bijak pandai...isk.. atau adekah aku yg xtau sbenanye ada fakta seperti yg disebutkan di atas? correct me if i'm wrong =D


antara watak antagonis yg plg aku nyampah adalah J.J. Jones (polis yg handle case Christine)...suke2 hati dia je masukkan Christine ke hspital skt jiwa, tanpa sebrg waran...Rev. Gustav Briegleb (John Malkovich) lak adalah antara watak yg sokong + bantu Christine bawak kes 'ketidakadilan + corruption + police brutality' ke mahkamah utk fight for their right..


tp ape cter dgn anak Christine yg da jd pendek tu? ape sebenarnye yg tjadi? ape lak kaitan Gordon Northcott (seorg psycho + pembunuh kanak-kanak yg kejam) dgn kehilangan Walter? jawapannye...tgkle sendiri cter ni =P


cter Changeling ni mmg menarik & langsung x wat aku rs boring bile tonton (mharap supaya jgnlah masa cpt berlalu, xmau cter ni abes..haha), walaupun durationnye dlm 2 jam lbey...another brilliant movie by Clint Eastwood, never fails to impress me...  i recommend: 
         Gran Torino (2008)
         Mystic River (2003)

Akhir kata, utk filem Changeling i personally give  

Friday, January 14, 2011

Nurses in Government Hospitals

entri kali ni pasal dillemma hospital bersalin...kalo ikutkan mmg x wujud lg dah isu nak bersalin kat hspital mana ni..tp tibe2 aku dikejutkan dgn 1 suggestion drp husbandku --bersalin di Hospital Melaka...isk..(dilema gak xtau nak rs excited / takut / x suke)http://www.smileycodes.info

b4 this dilema xtau nk pilih antara Hospital Serdang / Ampang / hukm..kat hukm wadnye terbuka (aku ni kunun2nye nak le sket privacy..ahaks~)...tp nak g hspital ampang mcm jauh lak..hospital serdang lak ada org kata berhantu (tiap2 mlm diorg psg Yaasin..btol ke?) ..isk..so pk pny pk aku rs hukm le yg terbaik..dkt lak tu ngan umah..member lak ckp servis ok..jd aku pilih HUKM..end of discussion!

tp harini len plak ceritanye..bos husband aku suggest branak kat Hosp. Melaka..katenye servis sgt bagus...smpai bini dia kata pasni mmg nak branak kat sana jek..so aku pun dgn cuaknye mengGoogle psl pengalaman2 org yg bsalin kat hosp. gov. ni, especially di Melaka...ade yg kata bagus, x kurang gak yg kata dpt lynn kurang memuaskan...tp yg plg x bestnye, hosp. melaka ni kalo nak husband teman dlm labour room, husband tu kena g kursus dulu..kursus 'peneman' katenye..leceh le plak n sempat lg ke nak g kursus tu? skang da bln 1..aku bsalin bln dpn..kalo kursus tu sume date da pnoh camne? aduusss...pning kepala

xpelaa..aku tawakkal aje le..tgk keadaan camne sbb sumenye pun lom decide lg..sekadar suggestion aje (tp aku dpt rs yg kputusan lbey brt kpd bersalin di Melaka)..dlm pada dok bz mengGoogle psl Gov. Hosp.(GH) ni, ade le cerita menarik yg aku jmp, yg aku rs nak kongsi sgt kat blog ni..psl lynn nurse2 di GH...rupe2 nye 'status' ni sgt penting utk org2 yg nak bersalin nih.. aku sgt tkejut bl dpt tau yg lynn diorg ni based on our status...kalo diorg tgk kite ni terpelajar sket, maka baiklah lynnnye..kalo yg uneducated tu, alamatnye kne maki hamun / marah2 le dgn nurse2 ni..ini bkn saje2 wat cerita tau..ni based on pengalaman2 yg org tulis dlm forum/blog/discussion..

ciksu: heheheh...tu yg nak tergelak..ciksu blh buat bodoh g...hahahhahha..nasib baiklah nurse tak mrh...mula2tu dia nak mrh gak...bila dia tanya status aku ckplah....baru lps grad jer....terus tak jd mrh...
mascotek: status ni penting ciksu..jangan tak tauuu
ciksu: betul...kalu suri2 umah ambiklah ko...dia tak tau yg suri2 umahtu laki dia keje aper...actually ms tu ciksu SRT.....sajerjer ckp kt depa baru abis grad..depa ingat aku kuno yer...pastu terus layan baik tau...memula mcm sombongjer..yg duk praktikal jugak yg baik...kakak2 ciksu selalu ckp...depa layan tgk status...
Dinda2734: ada ke layanan ikut status ??tak patut arrr ....putrajaya ni mmg dah sah-sah dorang tahu org gomen
mascotek: Memanglah coz sy penah tgk ada sorang tu org kampung dan tak bekerja...dia bersalin kat situ kena marah kat nurse ntah apa2 sedangkan org tu baru je lps bersalin...kesian dia nangis.. Read more
http://www.smileycodes.info

ade lg 1 cter yg sgt best psl lynn nurse di GH ni..pjg giler cter minah ni..tp sbb curious punye psl, abes gak aku bc stori dia..ni aku ade quote sket:

"Sampai sekarang I tak boleh lupa macam mana nurses layan I masa nak bersalinkan Imah. Yelah, diorang tengok buku mengandung, my education level setakat SPM, husband hanyalah seorang student, and both parents were government servants, kira taraf orang biasa la, tak perlu respect agaknya. Memang different sangat kalau compare cara diorang treated ibu-ibu mengandung yang posses degree or pegang jawatan tinggi or isteri orang besar, berbanding pregnant mothers orang biasa-biasa. I berkawan dengan semua orang masa hidup berminggu-minggu kat ward. Ada orang biasa, ada isteri muda seorang Dato’, ada PTD, ada orang asli, ada orang kampung, macam-macam orang, maklumlah, government hospital. Masa I nak bersalinkan Zara, bila diorang tengok buku mengandung, tercatat that my husband works in Petronas, boleh nampak lainnya cara diorang treated I. Bercakap kat katil sebelah lain tone dia, bila datang katil I, lain pulak tone dia, dengan senyum lebar muka manis lagi.

Masa kat ward time mengandungkan Imah, sesekali Abang datang visited me. Isteri tengah sarat mengandung, pulak tu lama ditinggalkan kat ward sorang-sorang, of course la husband datang nak legakan perasaan isteri, bergurau lebih kurang, urut-urut sikit. I tak rasa pun perbuatan tu kurang sopan, biasa la setakat pegang tangan isteri dan usap perut. Bila Abang balik, ada sorang nurse ni datang kat I, dia marah-marah sebab I mesra dengan Abang depan nurses. I pun tak faham apasal dia jealous sangat. The next time Abang visited me, I tarik curtain supaya tutup katil, so that nurse yang bengkek tu tak nampak kitorang. Bila Abang balik, dia marah lagi, dia cakap tak boleh tutup curtain sebab kalau jadi apa-apa, nanti nurses tak perasan. Heh… kalau jadi apa-apa, I terjatuh katil ke, dah sah-sah waktu tu Abang was with me, of course la Abang boleh ask for help. Masa I tengah sakit contraction gila-gila kat ward, nurse yang sama datang kat katil I, dia pandang remeh tentang sakit I, kononnya biasa la tu sakit macam tu, sikit aje, takde apa-apa, kepala hotak dia! Masa tu I baru tahu yang nurse tu belum kahwin lagi. Padan la dia bengang tengok Abang berkasih mesra dengan I, padan la dia bangang sangat ingat contraction tu sakit ringan-ringan."

Read more 

tibe2 aku rase bersyukur sgt ms aku memula disahkan ngandung, aku tgh bekeje...means kat buku ngandung aku tu tulis status aku sbg guru..huhu.. skang aku da jd full-time housewife (maybe just temporarily) n x dpt bygkan lynn camne yg aku dpt kalo status 'housewife' yg ditulis kat buku pink tu...tp kan, sume ni depends pada LUCK sbenanye...tah2 rmai jek housewife yg dpt lynn baik drp nurse2 ni, kdg2 org yg berstatus pun dpt je lynn buruk...ape yg aku tau, ada org pesan kite jgnle sombong / act dgn nurse2 ni..kdg diorg lyn kite truk sbb nyampah ngan prangai kite..he he..who knows?

Tuesday, January 11, 2011

Food Review : EFA Western Chicken Chop @ ADA Car Wash

at last, dpt gak berblogging (susah btol nak load page 'new post' ni).. thanks to my lil brother ammar, lom ujung bln lg intenet da lembab, da smpai limit..haisshhh...

arini nak review psl tpt mkn 'chicken chop' best kat kampung baru... =D

Sabtu lps kami ke Sogo utk membeli brg2 keperluanku sbenanye, tp last2 end up bli brg2 baby..he he.. mmg dr semalamnye lg da plan nk mkn cikenchop kat cni, tu pasal le g cr brg pun dkt2 je dgn area Kg. Baru.. ok biasenye ktorg g mkn cikenchop kat restoran/warung Reny Tomyam tp skang da tukar selera ke EFA Western@ADA Car Wash...restoran / warung? environment dia mcm x seswai jek nak kata restoran..so aku pggil warung je la eh..

Actually Reny Tomyam & EFA Western ni ada kaitannye..dulu aku rekomen kat membe2 kalo nk mkn cikenchop yg best, g le Reny Tomyam (also at Kg. Baru..malah located at the same road as EFA Western)...tp skang not anymore..pls dont go to Reny Tomyam, KERANA kualiti mknn westernnye sudah tidak sekualiti + sesedap sebelum ni. and why EFA Western a.k.a EW(hihi, pnat lak nak taip pjg2) ? EW ni one of Reny Tomyam's Branch...n aku rs ada lg branch yg lain, tp aku x dpt trace...western kat EFA ni mmg terbaekk! they serve hearty meals!!! Last month pun aku ada gak dtg mkn cni, masa tu ada smpai 3-4 kereta customer lain dtg (konvoi) nak mkn kat EW..means bkn aku sorg aje yg kata SEDAP.. =P  additional info: warung ni mmg bersambung dgn tpt basuh kereta, dats y le kat tepi jln warung ni ada signboard ADA Car Wash.

LOCATION : Jalan Raja Uda, Kg. Baru 


Our all-time faveret: Chicken Chop harga affordable RM9.00 sepinggan & Chicken Bleu RM9.50 (same je mcm cikenchop, bezanye ada cheese dlm ayam)...menu lain kami lom tebukak ati lg nak cube..heee~ 
ADA Car Wash (look for this sign)
air buah only RM2.00 / glass
Chicken Chop & Chicken Bleu (Looks the same, but chicken Bleu got cheese in them)
yuMmy~ (coleslaw, garlic bun, fries, potato salad & crispy chicken with  2 jenis gravy)
Sign yg x brp nak nmpk sgt
Sedap hingga menjilat jari..haha




Saturday, January 8, 2011

Checklist (Keperluan Ibu & Bayi di Hospital)

Masuk 7 bln aritu aku da sedia2 brg utk bwk g hospital...bleh la kata lengkap dlm 70%..then lps siap masukkan sume brg yg ada ke dlm beg, trus benti + x update2 pun brg keperluan yg masih lom dibeli..xtau pesal, rase malas tu makin menjadi2 lak sjk kblkgn ni..isk

rasenye da nak masuk mggu ke-34 ni, aku da patot bsedia & lengkapkan btol2 brg keperluan..berdasarkan logik akal dan juge info yg aku dpt via intenet, inilah dia senarai brg yg aku rasa patut ada dlm beg aku dan beg **** (hihi..name baby RAHSIA) :-

Keperluanku:

- kad rawatan bulanan (buku pink)
- pakaian di hospital
- nursing bra + pad
- maternity panty + sanitary pad
- sweater
- stokin
- kain batik
- toiletries (sabun mandi, berus gigi, ubat gigi)
- selipar
- tuala mandi
- sikat
- makanan & minuman (including air selusuh etc.)
- pakaian pulang (leh gune kain batik)

Keperluan **** :

- diapers
- tuala
- selimut
- wet tissue & tissue
- baju & suar
- selimut
- mittens & booties

Semalam aku komfemkan smule brg2 penting utk dibawak masuk ke labour room dan juge ke wad...(rujuk dgn Pn. Noni)...since aku pun akan bersalin di HUKM, so rujuk je dgn noni sbb aritu dia bsalin sana gak...pakaian d hospital x perlu, sbb katanye kat wad akan diberi bj hospital...n masuk labour room pun leh jek sehelai sepinggang (bawak diri & baby aje)... tp leh jek bawak air/air selusuh utk wat minum dlm labour room..jd yg aku potong2 kat list di atas tu sbb bersalin di hukm x memerlukan aku utk bwk brg2 tu..nurse kat klinik ibu&anak lak ckp masuk labour room kena bawak :-

- pampers 1 keping
- baju baby (suar xpayah pun xpe)
- selimut baby

ini sume sbenanye depends pada hospital tpt kita bersalin..kalo hsptl tu sediakan sumenye, xperlu le kita bawak ke labour room, ltk je dlm beg baby buat spare...kot le kne dok wad lama =)

tema kaler ijau (x disengajekan k..)
Bib pemberian dhiya... tq dhiya, so cute!
Bekas sementara tpt letak sume brg2 & baju **** ..gune kotak kasut jek(lom jmp bekas yg seswai)..sory baby~ he he

Beg utk ltk bnd2 panas / sejuk utk baby..thanks to Mr. Rusyidi =)