Saturday, January 8, 2011

Checklist (Keperluan Ibu & Bayi di Hospital)

Masuk 7 bln aritu aku da sedia2 brg utk bwk g hospital...bleh la kata lengkap dlm 70%..then lps siap masukkan sume brg yg ada ke dlm beg, trus benti + x update2 pun brg keperluan yg masih lom dibeli..xtau pesal, rase malas tu makin menjadi2 lak sjk kblkgn ni..isk

rasenye da nak masuk mggu ke-34 ni, aku da patot bsedia & lengkapkan btol2 brg keperluan..berdasarkan logik akal dan juge info yg aku dpt via intenet, inilah dia senarai brg yg aku rasa patut ada dlm beg aku dan beg **** (hihi..name baby RAHSIA) :-

Keperluanku:

- kad rawatan bulanan (buku pink)
- pakaian di hospital
- nursing bra + pad
- maternity panty + sanitary pad
- sweater
- stokin
- kain batik
- toiletries (sabun mandi, berus gigi, ubat gigi)
- selipar
- tuala mandi
- sikat
- makanan & minuman (including air selusuh etc.)
- pakaian pulang (leh gune kain batik)

Keperluan **** :

- diapers
- tuala
- selimut
- wet tissue & tissue
- baju & suar
- selimut
- mittens & booties

Semalam aku komfemkan smule brg2 penting utk dibawak masuk ke labour room dan juge ke wad...(rujuk dgn Pn. Noni)...since aku pun akan bersalin di HUKM, so rujuk je dgn noni sbb aritu dia bsalin sana gak...pakaian d hospital x perlu, sbb katanye kat wad akan diberi bj hospital...n masuk labour room pun leh jek sehelai sepinggang (bawak diri & baby aje)... tp leh jek bawak air/air selusuh utk wat minum dlm labour room..jd yg aku potong2 kat list di atas tu sbb bersalin di hukm x memerlukan aku utk bwk brg2 tu..nurse kat klinik ibu&anak lak ckp masuk labour room kena bawak :-

- pampers 1 keping
- baju baby (suar xpayah pun xpe)
- selimut baby

ini sume sbenanye depends pada hospital tpt kita bersalin..kalo hsptl tu sediakan sumenye, xperlu le kita bawak ke labour room, ltk je dlm beg baby buat spare...kot le kne dok wad lama =)

tema kaler ijau (x disengajekan k..)
Bib pemberian dhiya... tq dhiya, so cute!
Bekas sementara tpt letak sume brg2 & baju **** ..gune kotak kasut jek(lom jmp bekas yg seswai)..sory baby~ he he

Beg utk ltk bnd2 panas / sejuk utk baby..thanks to Mr. Rusyidi =)

4 comments:

  1. kak... nt da bersalin, jgn lupa gtaw i yer...he3

    ReplyDelete
  2. insyaAllah xkan lupe pny la..he2

    ReplyDelete
  3. neves nyer nak bersalin..mcm2 kene servey, barang2 baby, tempat nak bersalin..ily due bila?

    ReplyDelete
  4. neves la gak sket2..he he..zian da brp bln prggnnt?

    ReplyDelete