Sunday, August 7, 2011

Resipi Kari Daging Pn. Ily

aku jarang masak kari...bkn sbb x suke mkn kari, tp sbb evritime aku wat kari mesti ada cacat celanye...haha (yg sbenanye aku ni mmg x pandai memasak!) =p

ckp psl x pandai masak, aku sgt rimas dgn sestgh manusia yg sgt prejudis lps diorg dpt tahu yg aku ni x pandai memasak...ade yg mbuat kesimpulan ape yg aku masak x sedap...pnah skali aku msk ns grg, aku offer kat sorg membe ni yg mmg terkenal dgn ke'terer'an nye dlm memasak, dia langsung xmau rs ns grg aku! ceiittt... ade jugak manusia2 yg lps je dgr org puji masakan aku, xlame lps tu dia akan msk bnd yg sama...mgkin nk mbuktikan yg dia lbey hebat? mgkin xdpt terima kenyataan yg aku leh msk lbey sdp dr dia? org2 spt ini biasenye hunger for approval / acknowledgment.. herrmmm... 

ape yg pasti, bila aku kata aku x reti memasak, itu tidak bermakna masakan aku rasenye spt longkang...tidak bermakna aku lgsung x pandai mbuat ns greng, atau laukpauk yg simple spt lemak cili api dan nasi ayam...malah bnd2 yg simple ni kdg2 aku buat lbey sedap dr org2 yg mengaku diri mrk PANDAI memasak...! =p 

ok, lets look at the recipe, specially dedicated to beginners like me!  ;p (ingin dimaklumkan bhw resipi ini adalah hasil modification dr bbrp resipi kari yg aku jmp...means aku bkn cut & paste dr blog org lain k)

Bahan-bahan:

500g daging (hiris nipis)
1.5 peket serbuk kari daging Adabi (24g + 12g)
5 tablespoon minyak masak
3 tablespoon asam jawa dilarutkan dgn 1 cup (250 ml) air suam,
    kemudian tapis utk mendptkan jusnye
3 cup (750 ml) santan pekat
6 biji kentang (potong 2 @ 4 mengikut kesesuaian)
2 biji tomato (potong 4)
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa

Bahan tumis:
           2 tangkai daun kari
           1 biji bwg besar (dihiris)
           3 kuntum bunga lawang
           2 kuntum bunga cengkih
           1 batang kulit kayu manis  (selebar 2 / 3 batang mancis)

Bahan tumbuk / blender:         
           1 kunyit (sebesar ibu jari)
           1 halia (sebesar ibu jari)
           10 biji bwg merah kecil
           5 ulas bwg putih

Cara-cara:

1- Panaskan minyak. Tumis bahan tumis & bahan tumbuk selama 2 minit / sehingga bawang layu menggunakan api sederhana panas. 

2- Tambahkan serbuk kari & jus asam jawa. Kacau menggunakan api kecil selama 10 minit sehingga minyak terpisah dari campuran.

3- Masukkan daging dan reneh sehingga daging separuh empuk, kemudian masukkan kentang, garam & gula.

4- Setelah daging & kentang empuk, masukkan santan dan tomato, kacau sehingga santan mendidih (pastikan api kecil). Tutup api dan kari sedia utk dihidangkan.

Ini hasilnya (tomato xde dlm gmb sbb terlupe nak masukkan...tp aku masukkan kendian time panaskan semula kari bila da dkt waktu berbuka):



Some useful info: 

- aku menggunakan measuring spoon & cup utk mendptkan hasil yg optimum (x pandai masak kaaaan...haha)

- 1 cup = 250 ml

- jika menggunakan santan krim/santan kotak, cara mendptkan santan pekat adalah dgn mencampurkan air dan santan mgunakan ratio 1:1 .Utk resipi ini, bg mendapatkan 3 cup santan pekat, campurkan 1.5 cup krim santan dgn 1.5 cup air

- sblm masukkan serbuk kari & jus asam jawa ke dlm kuali, aku campurkan keduanya menjadi satu campuran pes (lbey mudah utk tumis + serbuk kari x hangus)


Sbg kesimpulan, kari kali ni mmg jadi & cukup rasanye...bleh le kata sedap, melepasi tahap beginner =p  ..bila tny komen husband, dia kata 'X SEDAP'...tp masa buka td smpai bertambah nasik...pastu dkt kol 10pm td dia mkn lg ns...hahahaha...action speaks louder than words   =D  =D  =D

7 comments:

  1. ily,, i pon masak kari xpenah jadi..demitt tol..last jumaat br masak kari ikan then i told adi that i xkan dah wat kari smpai blk kl ni kna blaja blk btol2 ngn mak..then dah tau kat mana silap baru wat blk hahah..btw u pny kari dafing tu mmg nampak superbbb!! well done hehehe

    ReplyDelete
  2. hahaha...da 2 thn kawen br kali ni menjadi...i x pnah wat kari ikan...nnt u dah terer jgn lp kongsi resepi dgn i k...jgn lp kongsi skali cara2 membuatnye...i bab2 santan ni mmg FAIL...hahahaha

    ReplyDelete
  3. tp u bagi resipi kari daging u ni mmg best la kan..mmg pasni i follow sebijik2 la sbb u pny kan u ckp dah dikaji dr byk2 sumber kat internet hahhaha..sbb i pon sll kalau search kat inet bkk byk2 n buat summary..since u dah summary kan xpyh dah la kaji kan heheh..lgpon u pny mmg bg sukatan lengkap ;D

    ReplyDelete
  4. wlupun dh 4 thn kawin, aku jgk ada masalah dlm memasak.. aku slalu rasa masakan aku ni x sdp.. huhu.. bru smlm aku try buat ayam kurma.. tp x sesedap beli kat kedai pun.. utk sedapkan ati aku, aku mmbuat teori yg masakan kedai tu tmbah perisa..

    ReplyDelete
  5. noni : sonok dpt membantu +bkongsi ;)
    alya : pak mertua aku ckp, org yg pndai masak xkan guna ajinomoto etc ;) pasni ko usaha le buat kurma jd sbijik rs mcm kat kdai...kdg2 ade ramuan yg org2 kdai gune, yg kita suri2rumah jarang gune dlm masakan

    p/s: ade resipi tomyam yg mcm tomyamkung secret recipe tu(gune santan+sos ikan)...nnt da try resipi tu aku post dlm blog...amek masa gak nk try sbb mls (pes dia kne bancuh sendri)..hehe

    ReplyDelete
  6. wahhh rusyidi makan tambah?? dia kata diet? takpe masak kari kena ada try and error. kadang2 terlebih asam kadang2 terlebih garam.

    ReplyDelete
  7. harini msk lg, sj testing lbeykan asam...msm lak jadinye! ahahaha..tp yg plg best bila tghari td ade org request mintk mskkan kari dgg ...heee~

    ReplyDelete